Business Intelligence: maak datagedreven managementbeslissingen


Met Business Intelligence speel je als organisatie snel in op kansen. Je maakt de juiste beslissingen doordat je managementinformatie uit data haalt. Maar wat is Business Intelligence nou precies? En hoe komt zo'n systeem tot stand?


Wat is Business Intelligence?


De uitdaging van een goed Business Intelligence-project is het samenbrengen van twee werelden: IT en Business. Aan de ene kant hebben IT-teams een uitstekend beeld van de beschikbare data. Waar staat de data? Hoe werkt deze? Welke systemen voedt de data? Daarnaast zorgt het IT-team voor data security, back-ups en onderhoud. Aan de andere kant hebben de meeste businessteams een uitstekend beeld bij belangrijke bedrijfsprocessen en bijbehorende beslissingen. Samenwerking tussen deze teams noemen we Business Intelligence (BI). BI maakt inzichtelijk welke data nodig is om bedrijfsprocessen te analyseren en rapporteert vervolgens kansen. Zo kan je organisatie beslissingen maken die met data onderbouwd zijn.


Image alt

In een BI-project komen Business en IT samen: we combineren de technische expertise van je IT-afdeling met de Business kennis in jouw organisatie met onze BI kennis.

Business intelligence-projectmanager


De Business Intelligence-projectmanager is verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van business en IT. De BI-projectmanager slaat een brug tussen:

  • de ruwe data in bronsystemen en;
  • de gepolijste data die een eindgebruiker tot zijn beschikking moet krijgen om de juiste beslissingen te kunnen maken.


Hoe komt een BI-systeem tot stand?


Allereerst identificeren en verzamelen we de gegevens die zich in verschillende interne en externe bronnen bevinden. Elke applicatie in een onderneming verzamelt en bewaart gegevens. Deze data wordt op verschillende manieren opgeslagen. Meestal bevinden deze gegevens zich in een relationele database (een database met tabellen die aan elkaar verbonden zijn), maar andere formaten komen ook regelmatig voor.

Al deze data brengen we naar één centraal punt: het datawarehouse. Nu hebben we alle ruwe data tot onze beschikking. Daarna gaan we aan de slag om er analyseerbare datasets van te maken. Dit doen we door de data op te schonen, te structureren en de juiste informatie aan elkaar te verbinden. Deze opgeschoonde datasets vormen de basis van dashboards, rapportages en analyses.


Voorbeeld: de margeanalyse


Stel: we willen op orderniveau de marge uitrekenen. Dit is heel nuttig, want dan kun je exacte margeontwikkeling bestuderen per klant, per product of gewoon de ontwikkeling over de tijd. Daarvoor hebben we twee bronsystemen nodig, namelijk de orderinformatie uit je ordermanagementsysteem (OMS) en de inkoopwaarde van de producten (bijvoorbeeld door het uitlezen van inkooporders). In het datawarehouse importeren we deze twee ruwe databronnen en voegen ze samen tot een geheel. Dit doen we door per verkocht product te bekijken wanneer het ingekocht is en voor welke prijs. Vervolgens kunnen we de marge per order berekenen (marge = verkoopprijs – inkoopprijs). Deze berekening schrijven we weg naar de nieuwe dataset. Deze kun je openen in je rapportagetool, bijvoorbeeld Tableau, PowerBI of Excel. Nu kun je aan de slag met het analyseren en visualiseren van de marge.


Image alt

In onze projecten brengen we de data uit meerdere systemen samen op één punt en zetten dit om tot inzichten voor jouw webshop.


Datagedreven e-commerce


Een volwassen Business Intelligence-architectuur levert twee enorme voordelen op. Ten eerste ontstaat de mogelijkheid om vanuit meerdere systemen te rapporteren. Denk aan het leggen van een verband tussen een operationele beslissing en zaken als klanttevredenheid. Met een BI-systeem kun je vragen stellen zoals: ''Wat is het effect op onze klantwaarderingen wanneer we de levertermijn van twee dagen naar één dag veranderen?''

Ten tweede wordt rapportage gemakkelijk en snel, doordat gegevens gestructureerd worden opgeslagen. Op deze manier is het mogelijk om op de eerste dag van de maand al de rapportage van de voorgaande maand te bekijken. Het is zelfs mogelijk om direct om middernacht de omzetrapportage van de zojuist afgesloten dag in te zien.

Ben je benieuwd naar welke datakansen er in jouw organisatie voor het oprapen liggen? Onze experts helpen je graag verder met een vrijblijvend advies.

Op zoek naar ready-to-go Power BI implementaties?

Neem dan zeker een kijkje naar het aanbod van ons dochterbedrijf Studio Power BI.