E-commerce datavisualisatie:
relevante informatie voor de hele organisatie
Data verzamelen is niet genoeg: om trends te kunnen ontdekken wil je de data visualiseren. Waarom is e-commerce datavisualisatie zo belangrijk? Een voorbeeld: hoe vaak komt het getal 9 voor in de eerste tabel? En in de tweede?


Door een klein visueel element toe te voegen wordt een pittige opdracht kinderlijk eenvoudig. Nog te vaak bestaan rapportages uit eindeloze tabellen vol cijfers. De kunst van goede datavisualisatie is ook niet om zoveel mogelijk informatie te geven. Het gaat er juist om dat uitsluitend alle relevante informatie inzichtelijk wordt.
E-commerce datavisualisatie valkuil: alles tegelijk willen weten
De grootste valkuil waarin wij organisaties zien stappen is dat men op zoek is naar één oplossing voor alle datavraagstukken. Ze willen een tool waarin ze kunnen zien:
- wat gisteren gebeurd is;
- wat vorige maand gebeurd is;
- of de doelen behaald zijn;
- alle andere denkbare inzichten.
Hierdoor zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Al snel raak je verstrikt in een web van complexiteit. In Business Intelligence bestaat helaas gewoonweg geen ‘One ring to rule them all’.
E-commerce datavisualisatie: hoe doe je het dan wel?
Maak elke dataoplossing met een specifiek doel, bijvoorbeeld een managementrapportage die de gezondheid van de organisatie visualiseert. Daarnaast maakt ieder team een eigen rapportage die een aantal stappen dieper gaat. Zo houdt iedereen overzicht op wat belangrijk is. Kijk hierbij vooral naar waar je organisatie het meeste kan winnen. Is jouw inkoopproces eenvoudig en kan 0,2 FTE dat met twee vingers in de neus aan? Dan is een inkooprapportage overbodig. Heb je echter een tienkoppig inkoopteam nodig vanwege je complexe assortiment? Dan kan je niet zonder inkooprapportage.
Wil jij ook een inzichtelijke en visuele rapportage voor jouw e-commerce organisatie?
Voorbeeld: hoeveel orders?
We zaten aan tafel bij een van onze klanten; een mooie webshop in het midden van de webwinkel 500 – geen kleine speler dus. We spreken over een ‘simpele’ metric: hoeveel orders zijn er geplaatst?
Ik gooi een hypothetische vraag de lucht in: Stel ik verkoop in januari hetzelfde product aan drie verschillende klanten:
- Klant A behoudt het product;
- Klant B zendt het product in januari terug;
- Klant C zendt het product in februari terug.
Hoeveel orders hebben we dan verwerkt in januari? De volgende drie antwoorden worden gegeven:
- De algemeen directeur: “Op die twee retouren hebben we niets verdiend, dus die tellen we niet mee. Netto hebben we dus één order in januari gedaan.”
- De financieel directeur: “Dat zijn drie orders, waarvan twee retouren. Dus dat tellen we als drie orders in januari.”
- De operationeel directeur: “Ik heb drie orders en één retourorder moeten verwerken. Dus in januari hebben we vier orders gedaan.”
Wie heeft gelijk?
Omdat verschillende belanghebbenden met verschillende brillen naar dezelfde data kijken, is er eigenlijk geen goed of fout antwoord. Daarom is het belangrijk om een overkoepelende rapportage te hebben waar iedereen met dezelfde bril naar kijkt. Daarnaast kun je rapportages toevoegen die relevant zijn vanuit een specifiek uitgangspunt, zoals operationeel, klantenservice of online marketing.