E-commerce leading & lagging metrics: kortetermijnvisie voor langetermijndoelen


Iedere webshop wil deze maand weer veel verkopen en een mooie omzet en winst realiseren. Desondanks heeft het geen zin om je winst continu te monitoren. Maar waar kijk je dan wel naar? Het antwoord ligt in het onderscheid tussen lagging en leading metrics.


Voorbeeld: mag het een onsje minder zijn?


Je racefiets staat met een lekke band (die moet je nog ooit maken) in de schuur en de nieuwe snackbar om de hoek maakt zelf lekkere kroketten. Echter, de zomer komt er weer aan, dus je moet een paar kilo afvallen. Je stapt op de weegschaal en bedenkt een dieetplan. De volgende dag snel weer op de weegschaal: een halve kilo eraf, dit gaat lekker! Maar de volgende dag heb je er twee ons bij. De dag erna weer een ons. Dus het dieet heeft dan toch geen zin?

Image alt

Lagging vs. leading metrics


De conclusie die bovenstaande afvaller maakt mag je niet trekken. Het heeft namelijk geen zin om elke dag op de weegschaal te gaan staan. Het gaat over een langetermijneffect – iets wat wij datanerds een ‘lagging metric’ noemen. Naar welke data kijk je dan wel? Indicatoren die je dagelijks kunt beïnvloeden, dit noemen we ‘leading metrics’. Op die manier bereik je op lange termijn het positieve effect.

Image alt

Voorbeelden leading en lagging metrics bij gewichtsverlies

E-commerce leading en lagging metrics


Hoe zit dat dan in e-commerce? Omzet is een typische lagging indicator. Het heeft geen zin om elke uur of elke dag naar je omzet te kijken. Soms zal het iets meer zijn, soms iets minder. Er zijn andere graadmeters die veel belangrijker zijn om elke dag te bekijken: ligt er voldoende op voorraad? Lukt het mijn online marketingmachine om potentiële klanten te benaderen? Zijn er onbeantwoorde klantklachten? Kortom: vraag jezelf op korte termijn vooral af of alle kleine radertjes gesmeerd zijn, zodat het grote tandwiel (je lagging metric) in beweging blijft.

Wil jij hulp bij het opstellen van jouw leading en lagging indicatoren?