E-commerce KPI-overzicht: alles wat je zou willen weten op een rij


De belangrijkste metrics noemen we key performance indicators, vaak afgekort als ‘KPI’. KPI’s zijn een gebalanceerde set metrics (zowel leading als lagging) die op hoofdlijnen monitoren of je organisatie gezond is en of je succesvolle beslissingen neemt. Wanneer je een e-commerce KPI tegenkomt die niet op orde is ga je analyseren.


Voorbeeld: het dashboard in je auto


Wat doet een KPI nou eigenlijk? Denk eens aan het dashboard van je auto. Als je daar geen bijzonderheden constateert dan werkt je auto hoogstwaarschijnlijk zoals het hoort. Dreigt er iets fout te gaan, dan laat je dashboard het meteen weten zodat je de benodigde actie kan nemen. Vervolgens is meestal verder onderzoek nodig: je laat je auto nakijken bij een garage als er een lampje op het dashboard brandt.


Valkuil: ‘winst is mijn enige e-commerce KPI’


Uiteindelijk is het doel van de meeste organisaties om winst te maken. Echter, winstmaximalisatie als enige doel kunnen we niet aanbevelen. Zo zou je theoretisch je hele kantoor en inboedel kunnen verkopen voor een mooie kwartaalwinst. Echter zou het de continuïteit van je organisatie niet ten goede komen.

Image alt

Ook je warehouse genereert veel data. Daarmee kun je logistieke kosten laag houden, en de kwaliteit van je magazijn verbeteren.

E-commerce KPI-overzicht


Op deze pagina hebben we per e-Commerce-afdeling de relevante KPI’s op een rijtje gezet. Dit is geen checklist van zaken die je allemaal MOET meten, maar zaken die je zou kunnen meten. Elke organisatie is daarin uniek. Aan de ene kant wil een webshop met 40% retouren waarschijnlijk vijf tot zeven KPI’s met betrekking tot retouren monitoren. Aan de andere kant heeft een bedrijf met 2% retouren waarschijnlijk genoeg aan één statistiek, namelijk ‘retourratio’.

ALL CATEGORIES
Sales Products Customers Logistics Financial Returns Marketing Website
ALL CATEGORIES
Sales Products Customers Logistics Financial Returns Marketing Website
No results found, try adjusting your search and filters.
Something went wrong, contact us if refreshing doesn’t fix this.


Wil jij weten hoe je deze KPI's kunt inzetten om het maximale uit jouw e-commerce organisatie te halen?